Thursday, March 31, 2011

Tatapan Penuh Cinta


Pernahkah anda menatap orang-orang terdekat anda ketika saat dia sedang tidur?

Kalau belum, cubalah sekali untuk menatap mereka saat mereka sedang tidur.

Saat itu, yang nampak adalah ekspresi paling suci dan paling jujur dari seseorang.


Seorang artis yang ketika di pentas begitu cantik dan gemerlap pun boleh nampak biasa

dan jauh berbeza jika dia sedang tidur.

Orang paling kejam di dunia pun jika dia sudah tidur, tak akan nampak wajah bengisnya.

Perhatikanlah ayah anda ketika beliau sedang tidur.

Sedarilah, badannya yang dulu tegap dan gagah itu kini semakin tua dan lemah,

betapa rambut-rambut putih mulai menghiasi kepalanya,

betapa kerut merut mulai terpahat di wajahnya.

Orang inilah yang setiap hari bekerja keras untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya.

Orang inilah, rela melakukan apa saja asal perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.


Sekarang, beralihlah.

Lihatlah ibu anda

kulitnya mulai berkedut dan tangan yang dulu halus membelai-belai tubuh bayi kita itu

kini kasar kerana tempaan hidup yang sukar.

Orang inilah yang tiap hari mengurus keperluan kita.

Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan mengomeli kita semata-mata kerana rasa kasih dan sayang,

dan sayangnya, itu sering kita salah ertikan.


Cubalah menatap wajah orang-orang tercinta itu :

Ayah, Ibu, Suami, Isteri, Kakak, Adik, Anak, Sahabat, Semuanya.

Rasakanlah kuasa cinta yang mengalir perlahan disaat menatap wajah bersih yang terlelap itu.

Rasakanlah getaran cinta yang mengalir deras ketika mengingat

betapa banyaknya pengorbanan yang telah dilakukan orang-orang itu untuk kebahagiaan anda.

Pengorbanan yang kadang tertutup oleh silap faham yang kecil

Entah kenapa selalu sahaja nampak besar.


Secara ajaibnya, Allah mengatur agar pengorbanan itu

agar boleh dilihat melalui wajah-wajah jujur mereka semasa sedang tidur.

Pengorbanan yang kadang melelahkan namun enggan mereka ungkapkan.

Dan ekspresi wajah ketika tidur pun mengungkap segalanya.

Tanpa kata, tanpa suara dia berkata :

“betapa lelahnya aku hari ini”.

Dan penyebab lelah itu?

Untuk siapa dia berlelah-lelah? Tak lain adalah kita.


Suami yang bekerja keras mencari nafkah, isteri yang bekerja keras mengurus dan mendidik anak, juga rumah.

Kakak, adik, anak, dan sahabat yang ada dalam hari-hari suka dan duka bersama kita.

Resapilah kenangan-kenangan manis dan pahit yang pernah terjadi dengan menatap wajah-wajah mereka.

Rasakanlah betapa kebahagiaan dan keharuan yang muncul jika mengingati itu semua.


Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika esok hari mereka “orang-orang dikasihi itu” tak lagi membuka matanya selamanya .


Semoga kita renungkan bersama..


(^__^) LIFE

credit to Paradigma Mukmin



Tuesday, March 15, 2011

(~_~)

Assalamualaikum..

Hye people. Just don't want to say much. But lately, there are things that make me very2 upset. To many emotion happened on me. There is no words that can describe how I am feeling right now. I am try to be more matured in handling this matter. Is trying to open new book from the beginning but seem like it become harder. Anyway, I accepted anything happened to me since I was made a lot of mistake. By knowing that,yeah... I know I am wrong here and having the punishment. Yes, I am the wrong person and I admit it as I want to make this situation become better and better. But, there is quote says that "a mistake that had be done it doesn't mean that it is wrong." Hmm... Again "but" people wouldn't see this matter. Ohh... maybe I was wrong and maybe also it just my imagination...Who knows.. Whatever it is, I just want to say thanks you soo much to those that appreciate and accepted me as one of your friends and also like a billion or trillion of sorry sorry and sorry. Please correct and tell me if I had made a mistake or hurt your feeling. Here, I do not know either should I tell the truth if I feel unsatisfied or not. But what I am doing right now, I try to confess it in mannerly so that there is no misunderstanding happened.

Till then, I know, we live in this world that full of people's behavior. And I have to adapt it.. same goes to others. Not all the things and thinks that we do is absolutely right. So, what I want to conclude here is that I will try my best to become better person but I need support from others. I am being myself but in term of people can get easy on me no matter if it make me so hurt.



(^_^) LIFE
I am doing this entry is just because I want to cast away this emptiness and soreness.
Don't get wrong on this entry ok..



Sunday, March 13, 2011

Emak..!! Abah..!!

Assalamualaikum..

Hye people.. Just to stress out here that..



Uwwaa.. I just can't bear all of this anymore. It is just too hard for me. Yeah, even everyday Emak and Abah called me but it is still not same when we are sitting together. Having our precious time with full of happiness. Arrghh.. I miss Emak and Abah soo damn muchos muchos much. I am wondering how Angah can bear all of this..



Thats all..
Dot..


(^_^) LIFE
this smile is just for covered me from
sob..sob..sob..
.....


Friday, March 11, 2011

like tok bah like cucu..

Assalamualaikum..

Di kala kebuhsanan di sini, aku terdapat la suatu idea untuk buat entry kali ini. Macam mana aku ble terpikir buat entry pasal depa depa ni, sebab aku sesangat la kerinduan family aku. Dok aku kitai-kitai temgok gegambo family, dapat la aku picture yang memberi aku suatu idea... Ha....inilah entry aku kali ini... like tok bah like cucu.. Apa kaitan tok bah and cucu tu.. Hahah.. Tok Bah here is abah while cucu here is Haqq. Why did I say like that..Haaa.. I got prove on that.. Heheh.. For your information, Haqq nie sesangat suke buat aksi-aksi riak muke. If kamu-kamu semua ada baca previous entry aku, haa kamu akan lihat kebanyakkan picture2 Haqq semuanya aksi2 muke yang yingcun aka handsome boy... Nak temgok tak.. Meh aku kasi satu picture nie. Seterunya aku nak tunjukkan gak kenapa Haqq buat muke2 nie. Dengan itu, aku persembahkan ini dialah Muhammad Nur Haqq...


Itulah die Haqq. Camtulah la die kalu setiap kali kite nak amik gambor die. Kami cakap suruh senyum.. Itulah senyuman yang Haqq bagi. Seterunya, marilah kita temgok pula abah aku iaitu Encik Md Mohpty Bin Sarikun..



jeng



jeng



jeng




Kan..kan..kan.. Betol tak apa yang aku cakab. Sebab itulah aku cakab like tok bah like cucu. So, sekarang nie, tak heranlah kenapa Haqq suke buat muke selain mak nya yang suke buat muke ketika mengandungkan Haqq.. Hehehe..

Okies, tu jep entry aku kali ni. Nanti2 aku dapat idea beras..eh beras..bernasss...aku share lagi erk..
Till then..Wassalam..


(^__^) LIFE
actually, aku sesangat la rindu akan family aku
kira nya sekarang nie aku nie..
H O M E S I C K
so..uuwaaaaa

Tuesday, March 8, 2011

RIndu banget sama rumah..!!

Assalamualaikum...

Hye people...Its been quite so long I didn't update my blog. Well, my scheduled its just too pack with assignment, test and quizzes. Hmmm...Yesterday, I just had my FMI's test which is the last test for our 1st test. Yeah, for every subject that we took, we have 2 test. And overall I have 5 subject but ONLY 4 of it have 2 test. FOUR ok..!! Anyway, why should I complaining... This is what I choose. I should grateful about it.

Actually, the motif of I am updating this blog is for my sis aka Alom kepo . Yeah, it is true that I already have wifi in this house but it doesn't mean that all the time I have to update this blog. Hehehe.. But today, Oh my lovely sis, haa.. I dedicated this entry just for you..ok....

Alom..lately, adek busy sesangat... Adek yang supposedly temgok blog Alom untuk tahu perkembangan cencorot tu ha... Pasal mak abah makin romantik ke...Pastu nak tau kocing2 dekat umah... Kan..so, Alom la yang kene rajin update blog. Hehehe... Ni da masuk 3 minggu adek tak balek uma. Tapi rasa macam dah berapa bulan dah. Macam manalah sau ma ngah ngah boleh tahan kan. Huhuhu...Haaa..Adek tak balik this week, sebab ada assignment and trip yang adek kena pergi and buat. So, Insya'allah next week adek balek. Rindu nye kat umah..

Ha...thats all for you..my lovely, gorgeous, beautiful and kepossss Alom.. Would to update some of pict for you, but this eyes just too envy with the pillow rather than editing the pictures. Maybe this weekend I will update it with sort of picture. Okies...

Till then, send my regards to Mak and Abah.. Then give a big hug to Haqq for me. I love you all sooo damn much. Uwwaaaa..


(^__^) LIFE
I am imagine that I was at home
Having a dinner together and then
We are watching tv together and then
Bullying Haqq and he bully the cats
Arghh..I just miss all of these..
So, my mood would be like this
(--_--)