Wednesday, May 25, 2011

Kanak-kanak Part 1

Assalamualaikum..

Hari ini, bertarikh 25 May, Budak-budak diploma UiTM sudah dapat result. Yang mana lebih bermakna untuk budak-budak akhir tahun. First at all, aku nak cakap a very congratulation to them. Especially budak part 6 UiTM Larkin. Kamu semua mesti result gempak and best-best. Apa-apa pun I wish a very best of luck for your next journey. I hope all of you will get the course that you ever wanted before. Make sure it is the best one...weee.....

Okies...back to our main title. Kenapa tiba-tiba tajuk aku kanak-kanak. Hmmm, sebabnya aku tetiba teringat zaman sekolah rendah aku. Dulu, aku bersekolah di SRK Tengku Mahmood Iskandar (2) yang terletak di belakang masjid and bomba (dan abah aku kerja bomba). Jadinya, setiap kali tamat waktu persekolahan aku terus ke Bomba tunggu abah abis kerja.

Sesampai di Bomba, aku akan tunggu abah di post Bomba. Selalunya abah akan kena jaga post (tempat menjawab segala panggilan kecemasan) ikut shift masing-masing la. Abah selalu amik waktu yang tamatnya hampir sama dengan waktu tamat persekolahan aku (cth: 10pg - 2ptg). Aku habis sekolah dalam pukul 1 tgh hari. Tung tang tung tang...uu..aa..uu..aa.. sampai Bomba dalam pukul 1.30 tgh hari.

By the time aku tunggu abah habis shift, aku pun jadi peronda tak bertauliah dekat situ. Haa...this part is the best one. Kenapa erk..? Sebabnya, inilah untungnya jadi anak Bomba dapat rasa lori-lori Bomba tu.. Aku pun dok gatai turun naik turun naik berangan bawak lori la, pastu konon-kononnya berlakon try and error pakai baju bomba yang besar gedabak tu ha...hehehe.. Ada sekali, tengah ,main punya main tetibe, siren berbunyi. Huish mau nyer tak gelabah anjing (ala gelabah yang selalu anjing gila dekat tepi jalan tu..) aku di buatnya. Nasib baik la bukan ada kebakaran, Just, ada ular masuk rumah jep. So tak guna lori besar tu la. Just guna van jep. Huish..that moment is the moment that I would never forget for the rest of my time.

Haa..next story is about apa jep kerja abah aku kat dalam post tu kan. This one would be for my next entry. Right now, I am totally exhausted because of the J Card day. The whole day, I am spending my time by accompany my Mak to shopping at there. Yeah..and it is worth it okies.. Sebab..sebab...mak belanja beli baju untuk saya dan cadar baru..hehehe..

Thanks mak..!!!

Till then..wassalam..


(^_^) LIFE
ni kelebihan anak Bomba,.
nak tau jugak anak Polis tunggu abahnya habis waktu kerja.



1 comment:

♥iDaYu aYu♥ said...

cmtu r g shoppin je kan. xingt kte p0wn! yunk... da follow blog kamoo...hehehehe. comeyl je kan pix kt blog nie. weee